Şcoala

Şcoala "Şoim de Munte" e localizată în municipiul Tg-Mureș și s-a născut din dorinţa de a păstra vie cultura drumeţiilor montane, a interacţiunii pozitive cu natura şi a simţului aventurii. Prin acest proiect se doreşte educarea, atât teoretică cât şi practică a participanţilor, cu privire la tehnici care ţin de drumeţii şi campări montane, dar punem totodată accent mare pe chestiuni morale cum ar fi: interacţiunea în echipă, dezvoltarea abilităţilor de gândire practică, dezvoltarea dexterităţii şi a forţei, ecologie şi multe altele!

Şoim de Munte nu e o şcoală care se concentrează pe educare teoretică, aceasta facându-se doar pentru a aşterne o fundaţie pentru experienţa practică pe care participanţii urmează să o dezvolte. În schimb, procesul de învăţare se face cât se poate de pragmatic, prin exemple practice, jocuri şi ieşiri în natură sau drumeţii.

De ce o şcoală de munte?

În România, deşi există o mulţime de munţi si o varietate mare de trasee, cultura montană este neglijată. Publicul află despre lumea misterioasă a muntelui în mare parte din mass media, unde se prezintă partea periculoasă a acestui hobby: accidente, atacuri de animale, calamităţi naturale, etc., pe când în realitate, aceste lucruri se întâmplă foarte rar şi chiar atunci când se întâmplă e de obicei din cauza lipsei de informaţie, de interes sau de educaţie.

Din această pricină, este necesară o sursă de informaţie de încredere, sursă pe care o poate oferi şcoala noastră. Ne concentrăm în principal pe educarea copiilor, pentru că ei sunt cei care au puterea de învăţare şi răbdarea necesară pentru a stabili fundamentul unei culturi alpine pozitive şi puterea de a educa la rândul lor mai departe.

Cui i se adresează şcoala?

Cursurile Șoim de Munte se adresează în principal copiilor care doresc să învețe despre natură, drumeții și sporturi montane și care au o înclinație sau dorință de a participa la activități care implică echipa și timp petrecut în mediul natural.

Primim copii începând de la vârsta de 5 ani iar grupele sunt formate în funcție de vârstă și experiență.

Grupele Mici (5-7 ani) sunt locul unde juniorul tău are primul contact cu lumea vastă a cunoștințelor despre natură! E o grupă de inițiere, în care activitățile sunt făcute cât mai distractiv, iar învățarea se face prin joacă. Aici vom descoperi natura într-un ritm relaxat, care nu necesită lecții teoretice iar totul se descoperă prin experiență practică.

Grupele Mari (8+ ani) dețin o structură mai stabilă în ceea ce privește cursurile, iar programa lecțiilor e în așa fel pregătită încât participanții să aibă o combinație optimă de cunoștințe și experiență, de-a lungul unui an școlar. În aceste grupe, experiența se clădește treptat iar cursanții își formează o bază solidă de cunoștințe pe care o îmbunătățesc an după an. Grupele se departajează pe niveluri de pregătire iar provocările și posibilitățile de explorare prin drumeții cresc pe măsură.

Grupa de Performanță e formată din cei mai  buni cursanți Șoim de Munte, unde participanții au ocazia să își pună în practică punctele forte și să participe la competiții sportive (escaladă, orientare, alergare montană, etc.), trasee montane de dificultate mai mare, sau antrenamente pe sporturi montane specifice (de exemplu escaladă la piatră). 

Evoluția către grupe superioare ca performanță și dificultate se face prin participarea activă la cursuri și dovada că participantul a reușit să ajungă la nivelul cerut de grupa superioară. Singura grupă condiționată de vârstă este cea de 5-7 ani.

Ce se învaţă la Şoim de Munte?

Şcoala noastră se axează pe educaţia montană şi pe toate ramurile auxiliare drumeţiilor. Mai jos, puteţi vedea, descrise în mare domeniile de activitate ale cursurilor.

Bazele educaţiei alpine - unde vom învăţa ce înseamnă muntele, regulile pe care trebuie să le respectăm într-o drumeţie, despre îmbrăcămintea adecvată şi specifică unei drumeţii, despre echipamentul folosit (echipament de protecţie, orientare, semnalizare, etc.), orientare turistică, campare şi multe altele! Acest modul conţine o parte teoretică şi o parte practică indispensabilă pentru un montaniard adevărat.

Jocuri de teambuilding - acestea vor ocupa o parte mare a cursurilor deoarece e important ca procesul de învăţare să se facă cât mai distractiv şi mai ales în echipă! Se vor organiza jocuri de curaj, încredere în echipă şi în sine, activități pentru dezvoltarea gândirii logice şi a dexterităţii precum şi jocuri pentru dezvoltarea condiţiei fizice. E un modul pur-practic, în care distracţia e un mod de a învăţa.

Protejarea Mediului - natura trebuie păstrată curată dupa terminarea drumeţiilor, de aceea vom pune accent special pe partea de protejare a mediului şi norme de comportament la munte. Vom învăţa să adunăm gunoiul dupa noi, să nu distrugem natura şi să respectăm mediul înconjurător. Acest modul este în mare parte practic, teoria constând mai mult în regulile de comportament.

Prim ajutor - un modul vital care lipseşte din bagajul de cunoştinţe ale multor oameni. Vom învăţa cum să prevenim accidentele, iar în cazul în care se întamplă cum să le tratăm sau menajăm cat mai eficient. Se vor aborda noţiuni uşoare de prim ajutor (pansarea rănilor, arsurilor) cât şi noţiuni de prim ajutor vital (resuscitare, îngrijirea fracturilor), în funcţie de experiența dobândită în cadrul școlii.

Nutriţie - eşti ceea ce mănânci! Drumeţiile montane pot fi solicitante din punct de vedere fizic, de aceea o alimentaţie sanătoasă stă la baza stării de spirit a individului. Modulul de nutriţie nu se va axa doar pe ce mâncăm la munte ci şi pe ce consumăm în viaţa de zi cu zi pentru a fi sănătoşi şi plini de viaţă.

Meteorologie - e important să ştim când putem continua o tură şi când să ne retragem, în funcţie de condiţiile meteo. În acest modul se prezintă noţiuni generale de meteorologie, fenomenele meteo întâlnite în mediul montan şi cum să le recunoaştem. Vom învăţa cum se interpretează o prognoza meteo, cum să prezicem vremea în funcţie de condiţiile curente şi cum să ne ferim de pericolele care ţin de vreme.

Sporturi specifice - odată cu evoluția în cadrul școlii, participanții au opțiunea de a se specializa pe anumite sporturi montane în direcția cărora au anumită afinitate precum escalada sportivă, orientarea, alergarea montană. Pregătirea pentru aceste sporturi se face în lecții dedicate, pe lângă pregătirea generală descrisă mai sus.

Pentru mai multe detalii despre module şi structurarea lor, accesaţi secţiunea de la baza paginii.

Structura şi locul de desfăşurare a cursurilor

Cursurile se desfăşoară dupămasa şi au durata de o oră şi 30 minute. Structura cursului e variabilă, în funcţie de nivelul grupei şi de tema cursului, dar majoritatea sunt structurare pe modelul "învățăm prin a face (learn by doing)" în care teoria stă doar ca un mic ajutor în experiența practică.

Locul de desfăşurare variază de asemenea în funcţie de temă şi de condiţiile meteo. În majoritatea cazurilor, se preferă cursurile exterioare şi activităţi în natură (Platoul Corneşti, Complexul Week End, Parcul Municipal). În cazul vremii nefavorabile și în general în lunile de iarnă când se întunecă mai repede, cursurile sunt făcute la sala Șoim de Munte.

Drumeții, tabere și alte activități

Deoarece e important ca pregărirea de la cursuri să fie pusă în practică eficient, cursanții au ocazia de a participa frecvent la drumeții organizate în zone montane (organizate aproximativ lunar), tabere de mai multe zile sau pregătire specifică (cățărare la stâncă). În acest fel, ei sunt expuși cu adevărat mediului alpin, întorcându-se acasă cu un bagaj impresionant de informații și cu experiențe unice trăite alături de prieteni!

Deși scoala e concentrată în principal pe activitățile cu copiii, oferim ocazional anumite cursuri sau ateliere care sunt destinate adulților, cursuri menite să încurajeze și să ofere informații celor care doresc să pășească pe poteci montane! 

Orice activitate interesantă (atelier, drumeție, etc.) care e destinată publicului, va fi postată pe pagina noastră de Facebook - Șoim de Munte, urmărește-ne pentru detalii!

Cum pot să fac parte din şcoala Şoim de Munte?

Foarte simplu, accesând formularul de înscriere! Odată ce te-ai înscris în baza noastră de date, vei fi contactat printr-un mesaj cu informații suplimentare.