Copcile adezive

Copcile adezive

Copcile adezive

Ponturi
Prim Ajutor
11 May 2018 paul

În acest articol voi discuta despre o piesă mică dar foarte utilă din trusa montană de prim ajutor, care te poate scuti de mult disconfort şi vizite la medic şi anume: copcile adezive.

Pentru mulţi dintre noi, cuvântul "copci" ne duce cu gândul la cusături, vizite la medic, proceduri dureroase. Ei bine, să ştiţi că există pe piaţă o variantă mai ieftină şi mai puţin dureroasă la copcile chirurgicale. Se numesc copci adezive (în engleză adhesive stitches) şi au rolul de a închide (şi ţine închise) tăieturi mari.

Există mai multe modele şi diferiţi producători pe piaţă, în farmaciile noastre se găsesc sub numele de Omnistrip, produse de Hartmann. Sunt puţin mai "rare" decât clasicul leucoplast (şi mai scumpe), deci s-ar putea să nu le găsiţi peste tot (sau în toate dimensiunile), în unele oraşe se găsesc doar în magazine specializate pentru provizii medicale.

Au avantajul de a ţine rana închisă fără perforare suplimentară a pielii ca în cazul cusăturilor sau copcilor metalice. De asemenea, se îndepărtează atraumatic, lăsând mici urme de bronz dacă sunt folosite vara :).

      OmnistripOmnistrip

Pentru că Hartmann laudă produsul cum că ar fi rezistenţi la apă şi abraziune, respirabili şi uşor de aplicat şi îndepărtat, am decis să fac un test personal cu un Omnistrip care a avut ghinionul să rămână în trusa mea de prim ajutor în timpul unui "accident acvatic". Testul era simplu: voiam să văd dacă copcile rezistă 7 zile (un timp rezonabil pentru vindecarea unei tăieturi medii) trecând prin toate intemperiile la care se zice că ar rezista.

Astfel, le-am supus la apă şi săpun în timpul duşurilor, abraziune şi expunere la soare. În prima imagine puteţi observa copcile proaspăt aplicate, iar în cea de-a doua copcile după 7 zile de tortură. Au rezistat eroic celor aproximativ 12 duşuri (inclusiv date cu săpun şi şterse fără milă cu prosopul), la final fiind desprinsă o porţiune de 4-5 mm la capete. Într-un scenariu în care ar acoperi o rană reală, ar fi supuse la condiţii mult mai decente, fără săpun, abraziuni sau apă foarte multă în zona tăieturii.

Test

Pentru că pielea a rămas acoperită cu adeziv timp de 7 zile, am rămas cu mici iritaţii superficiale, dar e un preţ mic de plătit pentru utilitatea oferită.

Mod de utilizare

  • Înainte de aplicare trebuie luat în calcul faptul că sângerarea trebuie oprită, deoarece copcile vin aplicate pe pielea uscată
  • Tăietura se curăţă şi dezinfectează cu atenţie cu apă oxigenată şi/sau betadină
  • După uscarea pielii, se aplică precum vedeţi în imaginea de jos: se dezlipeşte protecţia de pe partea centrală şi copcile se lipesc perpendicular pe tăietură. Apoi se dezlipesc protecţiile de pe părţile laterale şi se lipesc în întregime. Atenţie, asigură-te că tăietura e bine strânsă înainte de a aplica copcile, pentru o vindecare optimă.

Mod de folosire a copcilor adezive

Chiar dacă sunt o soluţie bună pentru majoritatea tăieturilor medii, asta nu înseamnă că poţi vindeca orice cu ele! O rană adâncă trebuie îngrijită ca la carte şi inspectată de un medic pentru a preveni eventualele infecţii. În unele cazuri, copcile adezive pot reprezenta doar o soluţie temporară până reuşeşti să ajungi la spital.

Concluzie

Copcile adezive sunt un produs excelent, care are loc de onoare în orice trusă de prim ajutor fie ea montană, sau cea ţinută acasa. Sunt uşoare, ocupă loc puţin, sunt uşor de aplicat, uşor de îndepărtat şi deosebit de rezistente; le recomand cu încredere! Cu toate astea, rana trebuie îngrijită înainte şi după aplicarea lor pentru a preveni infecţiile.

Şi nu, nu am fost plătit să fac reclamă.